Skip to the main content

Verkooppraatje

Als je bij een club wilt gaan bridgen, dan is het van belang dat die club PASt bij jou! Wat hebben wij te bieden dat andere clubs niet hebben? De kern zit in de reactie die een aspirant-lid ooit van een bestuurslid kreeg: “Het is een beetje een raar clubje”. Enkele wetenswaardigheden, mogelijk krijg je dan een indruk.

De basis

 • De maandagavond is onze vaste speelavond.
 • We spelen niet alleen parencompetities, maar ook geregeld viertallen, butler en patton. Weet je het verschil nog niet? Geen zorg, we leggen het even uit.
 • Het ledenbestand loopt van 17- tot 70-jarigen. Daarmee hoort PAS tot de jonge clubs.
 • Sommige leden zijn nog student, anderen gedragen zich nog zo. Een prettige dosis humor en zelfrelativering maakt het leven op onze club wel zo prettig.
 • We hebben zo’n 50 wekelijks spelende leden. Met een niveau dat loopt van ‘net punten kunnen tellen’ tot het hoogste niveau van het land, de Meesterklasse. En omdat we vaak niet doen aan verschillende groepen (“lijnen”) op de clubavond, kun je wekelijks je krachten meten op diverse niveaus. Ze zijn overigens erg sympathiek hoor, onze toppers, je hoeft dus niet bang te zijn dat ze je afblaffen of weghonen.
 • De wedstrijdleider. Tja, we hebben zo’n IT-jongen aan het roer, die weet echt wel hoe hij op het laatste moment het speelschema nog net even wat kan opleuken. Sinds een aantal jaar gebruiken we scorekastjes en vinden we onszelf heel modern. Een deel van de leden heeft echter nog steeds niet veel op met zulke moderne fratsen.
 • De kosten: voor een belachelijk lage contributie van € 60 per jaar ben je lid van onze club en ook meteen van de NBB, de Nederlandse Bridgebond. Voor de jeugdleden (t/m 25 jaar) is de contributie zelfs slechts € 30. We durven te zeggen dat we daarmee zo ongeveer de goedkoopste vereniging van het land zijn.
 • Maandelijks krijg je van de NBB een magazine vol bridgewetenswaardigheden. De reclames voor jurkjes die jouw oma niet zouden misstaan kun je gewoon overslaan.
 • De Bar: onze Peli was een belevenis op zich. Helaas hebben we onze geliefde Peli moeten verlaten en spelen we nu ‘dan maar’ in Gebr. de Nobel; zijn we toch nog een beetje de rockgoden die we altijd hadden willen zijn.
 • De ALV. Dat geleuter over formele zaken ligt ons wat minder. Want als iedereen het naar zijn zin heeft, waarom dan zo’n vergadering? We jassen hem er jaarlijks snel even doorheen, tussen twee bridgeronden door.
 • In de periode november-februari doen vele leden mee aan de viertallenwedstrijden van het district. Daarnaast spelen enkele leden mee in andere competities.
 • Zelden vakantie! Op feestdagen en tijdens de zomerperiode ligt de competitie even stil. Er zijn echter vaak liefhebbers om ook dan gewoon lekker de kaarten uit de mouwen te schudden.

De extra’s

Nu komt het echte werk.  Want waar krijg je de volgende extra’s?

 • Een jaarlijkse kroegendrive langs cafés in het centrum van Leiden. Alleen voor de eigen leden, dus lekker kleinschalig op een zondagmiddag ergens in januari.
 • PAS-week. Ooit begonnen als een 4-daagse naar een All-inclusive-hotel in Duitsland. Het jaar erna een lang weekend Drenthe. En sinds 2011 geen weekend meer, maar een week! “Dat kasteel in Frankrijk was ook zo goedkoop….”. Iedereen bepaalt zelf maar hoe lang ie komt.
 • Een vijfjaarlijks lustrum. De laatste editie bestond uit een complete dag feest; zeven jaar daarvoor (corona gooide roet in het eten) deden we een rondje Leiden op steps (mogelijk ken je de naam ‘stepbridge’). Extra kosten zijn er niet, die zitten al in de schandalig lage contributie.
 • Vele activiteiten sluiten we af bij onze huischinees. Een kwestie van nog even nabulderen.

Lijkt het je wat? Of wil je nog meer weten? Neem dan contact op met onze secretaris, Guido Scholtes.

Gewoon eens een avondje vrijblijvend proberen? Daarvoor kan je terecht bij onze wedstrijdleider, Sean Adams. Ook zonder partner is dat geen probleem, dan regelen wij iemand voor je om mee te spelen.

Andere artikelen

PAS is door naar de volgende ronde van de NBB-beker

PAS is door naar de volgende ronde van de NBB-beker. Het team bestaande uit Alex-Michiel J,...

27/11/2023 - Luuk Hoogeveen

RondPAS

De derde RondPas van 2023 is uit! Veel leesplezier! Lees meer...

26/11/2023 - Stefan van Blitterswijk

Kalender 2023/2024

Hier vind je de agenda voor het nieuwe seizoen. Zoals altijd is deze niet in steen gebeiteld. ...

22/11/2023 - de wedstrijdleider